Motor kuat makan minyak petrol

Gambar tangki kering sebab motor kuat makan minyak

motor makan minyak

Masalah motor kuat makan minyak petrol adakah cara untuk atasinya.Memang motor makan minyak itulah halnya guna motor atau kenderaan apapun tapi bila berlebihan guna minyak mesti ada perkara tak kene pada motor tu.Nak tau juga masa bila motor tu mula kuat makan minyak,selepas buka enjin atau dah memang dari asal dah guna banyak minyak.

Nak tahu sesebuah motosikal banyak makan minyak atau tak boleh bandingkan dengan motor kawan yang sama jenis.Kalau motor standard biar sama standard,modified tak payah cerita.

Yamaha 125z kuat minyak

Contoh motor guna banyak minyak petrol pada keluaran asal ialah
Yamaha 125z,sorry Yamaha ..!
Benda semua pemilik 125z tahu,bukan rekaan.Cuba bandingkan dengan Rxz yang berkapasiti enjin lebih 10cc darinya,rxz tentu lebih jimat.Setengah pomen kata struktur enjin moden punca motor kuat makan minyak petrol.Pentingkah enjin moden jika lebih banyak guna minyak?

Perlu selaraskan carburetor

Carburetor adalah kunci untuk penjimatan minyak motor.Buat penyelarasan balik,tak payah guna tuning asal kalau dah makan minyak banyak sangat.Tukar carburetor jenis lain jika perlu.Satu lagi optimalkan sistem ignition. Boleh cuba ignition power booster atau guna spark plug yang berkualiti dan setting karburator balik.

Perlukan Maklumat Lain? Ini post kami yang top:

Baca juga >> motor makan minyak hitam

Ada juga motor kuat makan minyak disebabkan kerosakan pada karburator atau injap bocor,Pembaziran bahan api.masalah motor minyak kuat boleh diatasi dengan membuat sedikit perubahan seperti yang diterangkan.Tak perlu jual motor 🙂

Cakap pomen;’motor laju mesti minyak kuat’.