Servis motor

Kita sudah melangkaui bab 1 tukar tayar motor sekarang bermula


Bab 2 | servis motor

Isu kedua dalam belajar repair motor ialah mengenai servis motor.Pada hujung bulan atau awal bulan bengkel motosikal bakal dipenuhi dengan pelanggan yang mahu servis motosikal mereka.Kerana permintaan servis tinggi kita dahulukannya pada bab Kali ini.

Gambar belajar servis motor

Apa itu servis motor, bahagian apa perlu diservis?

Maksud servis motor yang dimengertikan oleh mekanik ialah menyelaraskan semula kondisi motor.Hanya bahagian-bahagian yang perlu sahaja dibuat servis.Bahagian yang akan mengalami perubahan apabila motor kerap digunakan.

Cara buat servis

Pastikan anda sediakan bahan-bahan untuk servis motor seperti dibawah;

Perlukan Maklumat Lain? Ini post kami yang top:

  • minyak hitam
  • Spark plug
  • air bateri

Bab-3

Mulakan dengan membuang minyak hitam lama dahulu.Sementara itu buka karburator dan penapis udara lalu cuci kesemuanya.cuci bahagian dalaman karburator juga dan pasang dengan betul.Setelah selesai servis karburator dengan penapis udara mula cek air bateri pula.Pastikan aras air bateri diisi mengikut level yang ditetapkan.Cek juga fius bateri,ganti baru jika fius putus.Dah selesai bateri lanjutkan ke bahagian roda pula.Periksa ketegangan rantai motor  dan juga pastikan brek depan belakang semua cukup dan tak bermasalah .Dan yang terakhir pasang bateri dan isi minyak hitam baru.

Mula hidupkan enjin selama beberapa minit.Periksa semua lampu berfungsi,lampu depan belakang,lampu signal,horn semua adalah penting untuk keselamatan.Cek juga jika ada kebocoron pada bahagian enjin.Tayar juga harus dipastikan berada dalam keadaan baik,begitu juga dengan angin tayar harus cukup.

Cara ini dikira full servis bagi sesebuah motor 4t dan ia sedikit berbeza dengan full servis motor 2t.Itu sahaja pembelajaran  tentang cara servis motor Kali ini.Sambungan kita akan beralih ke tajuk yang lain pada bab akan datang! Insyallah.