Maksud Kod Api dan Jaso minyak hitam

Untuk memilih minyak hitam yang berkualiti tepat dengan spesifikasi kenderaan anda, selain kod viscosity kesesuaian minyak adalah dilebal samada dengan kod Api atau Jaso. Minyak hitam untuk kenderaan dengan enjin petrol seperti kereta, motor patut pakai apa dan untuk enjin diesel seperti truck,lori dan bas pula yang mana patut digunakan.

Kod minyak hitam pada botol

2 pertubuhan institusi dibawah telah memudahkan pengguna untuk memilih minyak hitam yang paling sesuai untuk kenderaan, atau mesin bermotor mereka. mereka telah meletakkan Gred sesuatu jenis minyak hitam itu mengikut piawaian masing-masing.

Kod-kod akan dilebal pada botol minyak hitam biasanya terdapat satu daripadanya atau kedua-duanya sekali.

Kod API (American Petroleum Institute).


Kod ‘API’ huruf berganda mengklasifikasikan minyak sebagai sesuai untuk kegunaan yang berbeza. Huruf pertama gred API menunjukkan jenis enjin yang boleh menggunakan minyak itu (sama ada petrol atau diesel). Semua enjin petrol dikelaskan ‘S’ yang bermaksud ‘enjin pencucuh api’. Semua enjin diesel dikelaskan ‘C’ yang bermaksud ‘enjin nyalaan mampatan’.

Perlukan Maklumat Lain? Ini post kami yang top:

Kod minyak hitam kereta dan
motor


Huruf kedua gred API mentakrifkan kualiti minyak. Penarafan bermula dengan huruf ‘A’ (yang merupakan kualiti terendah) dan pada masa ini naik ke huruf ‘J’ (yang pada masa ini merupakan kualiti tertinggi).

Kod minyak 2 lejang JASO


Jaso adalah organisasi piawaian automotif Jepun, yang tidak mahu ketinggalan juga dengan Api, sememangnya patut kerana rata-rata kenderaan di Asia adalah buatan Jepun.

Minyak 2 lejang JASO: Pada tahun 1994, Pertubuhan Piawaian Automotif Jepun (JASO), membangunkan satu set piawaian untuk minyak 2 lejang.


Piawaian telah ditetapkan mengikut sifat pelinciran minyak 2 lejang, detergen, tork awal (pecutan), pembentukan asap ekzos dan penyekatan sistem ekzos (sebagaimana minyak 2 lejang terbakar, minyak disimpan dalam sistem ekzos, penyekat sistem ekzos mengukur berapa banyak minyak didepositkan).


Terdapat 3 gred klasifikasi untuk minyak 2 lejang FA, FB dan FC. Gred JASO FA ialah gred terendah, diberikan kepada minyak yang memberikan ciri prestasi minimum dan FC ialah gred tertinggi.

Kod Minyak hitam 4 lejang JASO

membangunkan satu set piawaian untuk minyak 4 lejang yang diukur terhadap keupayaan minyak untuk menahan geseran dan gelinciran klac serta untuk mengelakkan haus dan pitting dalam kotak gear.


Terdapat 2 gred klasifikasi untuk minyak 4 lejang MA dan MB.
Gred JASO MB digunakan untuk minyak geseran yang lebih rendah dan MA adalah minyak geseran yang agak tinggi.


Pada tahun 2006 JASO memperkenalkan piawaian JASO MA2. Piawaian MA2 telah dikeluarkan untuk enjin motosikal moden.


Piawaian JASO MA2 adalah piawaian yang lebih tinggi daripada JASO MA dan bermakna minyak sesuai untuk digunakan dalam basikal dengan penukar pemangkin dalam ekzos.

spesifikasi minyak 4T kereta motor


Minyak enjin 4t kereta penumpang moden mengandungi lebih banyak pengubah geseran. Walaupun ini adalah perkara yang baik untuk segmen tersebut (mengurangkan haus dan penggunaan bahan api), ia tidak baik untuk motosikal.

Sekurang-kurangnya bagi motosikal yang menggunakan minyak enjin untuk melincirkan transmisi dan klac basah mereka.

JASO memperkenalkan spesifikasi MA dan MB untuk membezakan antara minyak enjin yang diubah suai geseran dan bukan geseran. Kebanyakan motosikal empat lejang dengan klac basah memerlukan minyak JASO MA.

JASO MA
Standard Jepun untuk minyak khas yang boleh digunakan dalam enjin motosikal 4 lejang dengan satu sistem minyak untuk enjin, kotak gear dan sistem klac basah. Bendalir tidak diubah suai geseran.


JASO MB
Minyak gred MB dikelaskan sebagai minyak geseran paling rendah di antara minyak empat kitaran motosikal. Tidak boleh digunakan di mana minyak gred JASO MA diperlukan.

Sember: 1.Jaso Oil Spec , 2. Api Oil Spec