Cara praktis gear motor 6 speed saat selekoh roundabout

Formula untuk Latihan mengambil selekoh, roundabout motor 6 speed

Bismillahirrahmannirrahhim,

Ok,hari ini saya nak tunjuk cara membuat praktis(latihan) pada motor enam kelajuan(6speed) clutch tangan saat di selekoh atau roundabout. Maksudnya disini ialah untuk memahirkan,membiasakan diri untuk menentukan gear berapa yang sesuai pada sesuatu jalan berselekoh dari laluan lurus menggunakan motorsikal 6 speed  clutch tangan.

Bagi seorang pemula naik motor ini tidak susah melainkan tibanya di selekoh mereka selalu gugup risau kerana tidak tahu untuk menentukan kedudukan gear yang sesuai.Oleh itu marilah mula membuat praktis dengan satu formula yang akan dikongsikan ini.

Tahukah anda? Saat menekan brek motor ada clutch tangan mesti dituruti dengan menarik clutch.

Masa menukar gear,tekan brek,tutup minyak di selekoh

Gambar motorsikal saat di selekoh roundabout

Katakanlah saya sekarang  seperti yang digambarkan di atas,dari laluan lurus dengan kelajuan 160km/jam dalam gear 6 menuju ke selekoh “U”.Oleh kerana saya baru belajar naik motor yang ada  banyak gear jadi agak susah bagi saya pada situasi ini untuk menentukan masa membrek ,tutup minyak dan kedudukan yang harus dipakai .Jadi saya menggunakan satu formula ini

Ada 3 point di dalam gambar di atas yang menunjukkan tempat di mana saya harus memperlahankan/tutup minyak,tekan brek,tarik clutch dan turun gear.Ingat aturan formulanya sebegini;

Tutup minyak—>tekan brek—>turun gear 

Jarak menurunkan gear dengan waktu masa membrek boleh dirapatkan lagi , garis biru saya buatkan sedikit bertindih  dengan garis merah bermakna saya telah awalkan masa menukar gear didalam masa breaking itu.Disitu bermakna juga saya menekan brek sambil drop gear.Faham ya..

Tahukah anda menurukan gear dalam secara rapat,cepat akan menghasilkan brek enjin.

Jadi buat lah praktis ini juga;menekan brek sambil turun gear satu persatu.

Awas! Sistem gear dan clutch motorsikal standard tidak menyukai kita membuang gear ketika kelajuan tinggi kerana ia akan membuatkan tayar belakang membuang.Jadi untuk permulaan sila menekan brek beberapa ketika sehingga motor perlahan barulah turunkan gear satu persatu.

Gear berapa patut di gunakan?

Dan dari kelajuan 160kmj itu saya telah menutup minyak,membrek sehingga kelajuan mulai turun ke 120,100, sekarang dengan tindakan yang cepat saya mesti mengetahui gear berapa akan membenarkan saya bergerak didalam selekoh atau roundabout pada paling rendah dinyatakan disitu ialah 60km/j tanpa enjin jadi tersentap-sentap macam nak mati.Ting!! Automatik respon gear 4 adalah sesuai untuk kelajuan itu.

Cara dapatkan Automatik respon tukar gear;

Latihan jalan lurus..

Cuba buat praktis sebegini.Cari jalan lurus,gunakan top( gear 6),contoh kelajuan selesa gear 6 ialah 100km/j jadi silalah bawa dengan kelajuan itu

Sekarang perlahankan kelajuan secara berperingkat- peringkat maksudnya  bawa 100km/j dalam 10 meter,turunkan kelajuan 80km/j bawa dalam jarak 10 meter lagi,turun lagi ke 60km/j dalam jarak yang sama juga begitulah seterusnya.motifnya disini ialah mencari kelajuan minimum setiap gear itu.

Gambar latihan jalan lurus

jangan tukar gear sehingga  enjin mula nak mati-mati.

Contoh pada kelajuan 80, enjin mula nak mati-mati.Jadi menandakan gear 6 tidak sesuai untuk kelajuan 80,maka perlukan di turunkan satu gear lagi iaitu gear 5,sekarang ini enjin sudah stabil dan tenang.Sudah nampak?

Sambung ujian lagi,pusing balik motor anda dan kali ini buat ujian  menggunakan gear 5 pula pada kelajuan 100km/j,biasanya suara enjin kedengaran sedikit tinggi dengan gear 5 abaikan dan jalan terus kedepan seperti awalnya latihan perlahankan minyak dan catat pula kelajuan minimum itu.Jika suara enjin terlalu tinggi buatlah ujian pada kelajuan rendah sedikit.Akhirnya inilah contoh keputusan anda yang dicatat

Min. Gear 6 = 80km/j
Min. Gear 5 = 60km/j
Min. Gear 4 = 50km/j
Min. Gear 3 = 40km/j
Min. Gear 2 = 20km/j
Min. Gear 1 = 5 km/j

Tahukah anda tolak motor pun boleh dapat 5km/j

Ok sekarang ini lihat balik gambarajah diatas.Kelajuan paling rendah didalam selekoh ialah 60 km/j dan dari keputusan ujian yang diperolehi menunjukkan gear 5 memperolehi min 60 jadi jawapannya ialah gear 5? Tidak! Gear 4 adalah jawapannya kerana gear 5 sudah mulai sentap pada kelajuan itu.

Hasil latihan dan ujian diatas anda akan memahami kerektar enjin 6 kelajuan(6speed) dan juga anda akan ketahui gear berapa yang sesuai pada kelajuan tertentu.Selepas ini anda bolehlah menentukan penggunaan gear yang sesuai di selekoh ataupun roundabout.

Alah…! Ini diatas kertas..mana ada tanda kelajuan selekoh tu berapa di jalanraya betul..motor pun tak ada meter macam mana?

Keterangan yang diberikan hanya untuk difahami situasinya sahaja,apa yang mahu ditekankan disini ialah praktis dan terus praktis.Lakukan latihan Jalan lurus sekerap mungkin sebelum anda menunggang motor 6 speed itu di jalan berselekoh atau roundabout.Praktis yang kerap membolehkan anda dapat anggarkan setiap kelajuan selekoh seperti pelumba motogp..:) akhir kata selamat berjaya,pandu cermat jiwa selamat -wassalam-

Leave a Comment