motor pulas minyak tak gerak

Motosikal tak mahu bergerak bila pulas minyak setelah masukan gear

Salam,

Masuk gear motor tak gerak ?enjin hidup tapi tak mahu jalan..motosikal jenis apa yang anda pakai,motor gear manual atau motor scooter?ada beberapa kemungkinan punca masalah ini berlaku.

Ok,yang pertama sila pastikan betul-betul gear sudah masuk sebabnya kerana masalah benang pedal gear loose menyebabkan gear tak boleh masuk dan motor mestinya tak mahu bergerak.Jika bukan silakan terus membaca moga keterangan saya bermanfaat.Di bawah ini punca motor perah minyak tapi tak jalan;

  • Sprocket depan haus
  • Bahagian dalaman enjin

Bila kali terakhir tukar rantai sprocket,adakah sudah 6 bulan tak tukar atau lebih lama lagi ?jika betul boleh la anda cuba check tengok sprocket depan itu dulu, lihat samada mempunyai gigi atau tidak.

Perlukan Maklumat Lain? Ini post kami yang top:

Gigi sprocket habis/haus satu punca masalah motor masuk gear tapi tak mahu jalan kerana ia akan menyebabkan kegelinciran rantai ketika memacu

Gambar spoket depan dan rantai

Shaft sprocket rosak

Mungkin selepas pemeriksaan sprocket depan dilihat masih elok /ada gigi jadi langkah selanjutnya sila buka keluar sprocket itu sebabnya kita perlu membuat pemeriksaan pada bahagian shaft sprocket pula.juga sama seperti situasi gigi sprocket haus akan berlaku juga kegelinciran bahagian pemacuan.bagaimana mahu tahu shaft sprocket rosak atau tidak?

Gambar shaft sprocket
Shaft spoket yang masih elok

Penjelasan;shaft sprocket dilihat ada potongan lurahan yang bertindak sebagai kunci spoket supaya turut berputar mengikut pergerakan shaft. Jika berlaku haus permukaan pada shaft makanya hanya shaft berputar namun sprocket tidak turut serta berputar.

Situaisi ini adalah hampir dengan sprocket haus tadi Cuma ini di sebelah dalam sprocket. Kedua-dua jika berlaku motor tak mahu bergerak walaupun gear sudah masuk.

*shaft sprocket adalah bahagian gear box

Cara mahu ketahui apa yang berlaku betul-betul di sebabkan sprocket rosak jadi ikut langkah di bawah ini.

  • Tongkat 2
  • Buka penutup sprocket depan
  • Hidupkan enjin
  • Masuk gear
  • Perah minyak

Lihat adakah sprocket dan batang shaft tengah turut serta berputar atau tak,tak serta bermakna kerosakan pada bahagian itu.
Kemungkinan lain pemasalahan masuk gear tak jalan pada motor manual merujuk pada bahagian dalaman enjin pada bahagian clutch atau gear box. Maknanya disini mekanik akan membuka bahagian clutch enjin itu terlebih dahulu dan selanjutnya berkemungkinan terpaksa membuat overhaul bagi pemeriksaan bahagian gear box.
Cakap Pomen Motor;”Motor scooter tak ada gear yaa..jadi tak ada masalah masuk gear motor tak mahu jalan ni kecuali pulas minyak tak mahu jalan ada berlaku tapi itu masalah lain yaa..
Ok sekian dulu isu pengguna motor kali ni kita bersambung di tajuk mendatang pula..wassalam..”