Perlukan Brek ABS untuk motor Cub

Gambar brek ABS

Sebenarnya,jarang sekali kita lihat pada motor cub ada tersedia lengkap dengan sistem brek ABS melainkan motor berkuasa tinggi.Padahal keselamatan semua penting pada penunggang tak kira motor besar ke atau motor kecil.Apa salahnya terapkan sistem ini pada motor-motor cub juga,betul tak?.Fungsi brek ABS ialah ialah untuk mengelakkan roda motor anda terkunci semasa menekan brek dengan lama atau agak keras.Ia juga lebih dikenali sebagai Anti-Lock-System 

Jadi apa itu Fungsi brek ABS

Di bawah ini keterangan yang agak bagus mengenai cara kerja ABS break yang saya temui di web orang putih;

“Wheel sensors measure the rotational speed of the front and rear wheels and identify when the wheel begins to lock. The sensors pass on a measured impulse to a processor, which activates a pressure modulator in the hydraulic brake circuit of the front or rear wheel. The activated pressure modulator reduces brake pressure in a fraction of a second and then increases it once more. This means that the ABS applies just the right amount of brake pressure within the ABS range to the appropriate wheel as required to keep the wheel just short of locking point.”

Jadi kesimpulannya;
ABS ialah satu sistem kawalan brek automatik yang mana dapat mengelak kejadian roda terkunci ketika membrek keras.Dengan ABS anda boleh membrek tanpa risau ‘motor terbuang’ kerana sistem itu menolong mengatur semula tekanan brek mengikut kesesuaian ketika itu.Apabila roda mula terkunci dalam beberapa saat sahaja ia mengesan dan secara automatis akan melepas brek kemudian membrek semula dan ulang lagi.Pada ketika itu anda akan rasakan seperti brek tak makan,dan anda ada masa mengelak sesuatu didepan atau mengubah laluan daripada jatuh tersungkur.

Paling sering terjadi kejadian di atas adalah ketika jalan basah ketika kita menggunakan brek depan.Anda pasti tak sempat melepaskan brek pada ketika itu jika roda mula terkunci,kerana batasan itu perlulah motor ada menggunakan brek ABS.

Malangnya agak kurang teknologi hebat ini pada motor jenis  cub.Harap selepas ini lebih banyak sistem break ABS terpasang pada motor baru berkuasa bawah 250cc.