Sistem Cdi Tci motor

Sistem TCI

Dalam sistem TCI, transistor bertindak sebagai suis, membenarkan arus mengalir dari bateri ke bahagian utama gegelung pencucuh apabila ia dihidupkan. Apabila transistor dimatikan, perubahan mendadak dalam arus menghasilkan voltan tinggi pada sisi sekunder gegelung, yang digunakan untuk memulakan pencucuhan.

TCI boleh berfungsi walaupun tanpa sambungan bateri, kerana gegelung pemula boleh menjana percikan awal untuk menghidupkan enjin. Sistem TCI juga boleh dilengkapi dengan kapasitor elektrolitik untuk memudahkan enjin dihidupkan.

Sistem CDI

Dalam sistem CDI, kapasitor dicas menggunakan voltan daripada ACG (alternator) atau bateri, atau voltan dinaikkan menggunakan pengubah langkah naik. Apabila kapasitor dicas sepenuhnya, beban elektrik dilepaskan sekaligus, menghasilkan voltan tinggi pada sisi sekunder gegelung pencucuh dan memulakan pencucuhan dan pembakaran.

Sistem CDI juga mampu berfungsi tanpa sambungan bateri, kerana stator coil boleh menjana percikan awal untuk menghidupkan enjin. Sistem CDI juga boleh dilengkapi dengan kapasitor elektrolitik untuk menghidupkan enjin.

Perlukan Maklumat Lain? Ini post kami yang top:

Kedua-dua sistem TCI dan CDI serasi dengan pelbagai jenis kawalan, seperti pencucuhan dan kawalan beban kenderaan oleh CPU onboard.

Sistem CDI terkenal dengan keupayaannya untuk menyediakan pencucuhan yang stabil pada julat RPM yang tinggi, manakala sistem TCI umumnya lebih ringan dan padat.

Secara keseluruhannya, kedua-dua sistem TCI dan CDI berkesan dalam menyediakan pencucuhan kepada enjin dan boleh digunakan dalam pelbagai aplikasi. Pilihan sistem yang hendak digunakan bergantung pada keperluan dan keperluan khusus enjin, serta keadaan operasi yang dikhendaki.

Gambar litar cdi motor
Cdi

 

Gambar litar sistem tci motor
Tci
 
 
 
 

Adakah CDI perlukan bateri untuk hidupkan enjin?

CDI adalah komponen sistem elektrik yang mengatur waktu plug dinyalakan. Jika CDI rosak enjin akan mengalami gangguan seperti “semput”, susah nak start enjin atau langsung enjin mati kerena sistem elektrik terputus disini. CDI berada selepas sumber pertama iaitu stator coil atau bateri, selepas CDI arus disambung ke Plug Coil, dan terakhir ialah spark plug. Ini adalah sistem nyalaan enjin yang paling banyak dipakai pada motosikal. Ada pun seperti Suzuki TXR 150, Coil Plug digabungkan menjadi satu bersama CDI.

Sepanjang berkerja sebagai mekanik, saya telah berjumpa dua jenis keadaan melibatkan CDI pada motosikal. Yang pertama yang paling banyak, CDI berfungsi dengan stator coil dan yang kedua CDI perlukan bateri untuk mengeluarkan api di Spark Plug. Jadi untuk soalan adakah CDI perlukan bateri, jawapannya adalah “ya” dan juga “tidak”.

Kenapa motor tak mahu hidup bila bateri tak ada?

Ini kerana motor anda sudah hilang sumber kuasa, kerana ia tidak menarik arus elektrik dari starter coil untuk bermula, ia perlukan sumber lain untuk bermula contohnya sumber bateri. Coil didalam magnet tidak terpasang startor coil(coil tunggal) cuma coil-coil berbilang yang kami sebut Fuel Coil untuk tujuan mengecas bateri dan menyalakan lampu-lampu. Oleh kerana ketiadaan sumber elektrik sudah pasti enjin tak dapat dihidupkan.

Kami hanya mekanik, untuk mendalami hal ini perlulah merujuk kepada pengeluar atau ahli elektrik. Di bawah adalah ulasan dari sumber yang percayai.

AC-CDI

AC-CDI dipasang pada kebanyakan motor, chainsaw, generator dan lain-lain. Tidak memerlukan bateri sama sekali untuk menghidupkan dan menghidupkan enjin. Tenaga datang terus daripada flywheel(magnet).

DC-CDI

memerlukan bekalan voltan rendah (biasanya 12 V). Biasanya terdapat banyak bekalan yang tersedia dalam kenderaan enjin besar. Walau bagaimanapun, tanpa kuasa input DC CDI berhenti berfungsi

Kesimpulan

Anda sendiri jika motor terganggu perjalan bila bateri lemah, bila bateri dicaj penuh keadaan pulih seperti sediakala, ini menunjukkan motor anda menggunakan DC-CDI, dan ia perlukan bateri yang bertenaga untuk prestasi maksimum. CDI ini juga menyimpan caj sementara, dan anda boleh hidupkan enjin tanpa bateri dan bila lama disimpan ia akan kehabisan power.