Rider baru! APA fungsi minyak hitam?

fungsi minyak hitam
Minyak hitam Yamaha

Salam semua,

Apa fungsi minyak hitam?

Sedikit pengetahuan untuk Rider baru_Minyak hitam ialah minyak pelincir atau 4t oil yang fungsinya untuk menjaga sistem operasi enjin daripada mengalami masalah kekejangan atau kehausan komponen akibat geseran semasa enjin berputar

Penggunaan minyak hitam dapat melicinkan perjalanan mekanisma di dalam enjin seperti piston dan rod,clutch serta kotak gear.

Minyak hitam juga mengalir disetiap ruangan dan rongga didalam enjin untuk menstabilkan suhu dari panas lampau.Kerana itu minyak hitam perlu diisi pada sukatan yang betul. Untuk kelancaran dan penjagaan enjin yang maksimum minyak hitam berkualiti perlu digunakan untuk motor atau kereta sekalipun.

Jenis-jenis minyak enjin disini

 

Kandungan bahan dalam minyak hitam

Minyak hitam berkualiti mempunyai sejenis pelarut yang dapat membinasakan sisa-sisa serta habuk-habuk besi yang berbahaya.kandungan bendasing di dalam enjin boleh merpercepatkan proses kehausan clutch,bearing,gigi-gigi gear juga piston dan selinder.Haus ialah sintom awal kerosakan enjin.

Pelincir enjin berasaskan petroleum dan air

Pelincir enjin yang dibuat berasaskan petroleum(Vaseline) mempunyai pelarut yang dapat melarut bahan seperti getah dan plastik.Getah dan plastik ini selalu dijadikan bahan dalam pembuatan clutch serta oil seal.

Pelincir yang berasaskan air pula lebih berkesan untuk melarut bahan kimia seperti kotoran.(sumber:wikipedia.)

 

Kegunaan minyak hitam pada enjin motor

Minyak hitam adalah untuk kegunaan motosikal 4 lejang sepenuhnya_seperti Honda ex5,Lc135 atau Modenas kriss
Berlainan pula dengan motor 2 lejang seperti Yamaha rxz,125z atau Kawasaki RR yang menggunakan 2 jenis pelincir enjin iaitu minyak 2t dan 4t juga

Gambar berkaitan minyak hitam terbaik
 
 

 

Tips pilih minyak hitam

minyak hitam sintetik adalah pilihan terbaik bagi enjin-enjin moden tetapi harus diingat harga minyak ini diantara RM 40 sehingga beratus pun ada dipasaran untuk motosikal

Tips bagi yang kurang mampu anda boleh memilih 4t semi sintetik, ia agak bagus berbanding minyak hitam mineral

minyak hitam terbaik untuk motosikal cub ialah semi sintetik
yang bagus perfomanya lagi berpatutan pula harganya

 

Castrol

Minyak hitam untuk motor

Mahu pakai yang mana satu untuk motor kerana bermacam pilihan adanya.

kod cair atau pekat minyak itu lebih utama perlu dinilai. Jika pakai minyak single gred saya syorkan minyak hitam dengan lebal kod SAE30 atau minyak multi dengan angka 20w 40 ataupun kalau ada pilih 25w 40.Ini adalah minyak hitam paling sesuai diguna pakai pada motor cub bawah 250cc di negara ini.

Baca juga: pilincir multigred

Terbaru,pihak pengeluar motosikal seperti Yamaha,Honda telah siap sedia produk mereka sendiri bermakna tak susah lagi mahu buat pilihan,silakan ikut saja pengeluar Yamaha pakai minyak Yamaha dan Honda guna minyak hitam untuk Honda.

 

Minyak 4-stroke untuk enjin manual

Motor 4-stroke ini,keseluruhan kawasan dalam enjinnya dialirkan minyak kecuali di kebuk pembakaran.Hal ini menyebabkan pemilihan minyak hitam agak cerewet kerana banyak komponen perlu dijaga.

Setiap komponen pula tak sama kelikatan minyak yang diperlukan contohnya pada bahagian gear box mahukan minyak lebih pekat yang melekat pada gear dan minyak yang cair dapat melalui oil pump dengan cepat ke bahagian head cylinder.

Pada waktu suhu enjin sejuk minyak agak perlahan mengalir menunggu beberapa waktu untuk sampai ke head cylinder dan block seperti yang berlaku pada permulaan enjin.Kecepatan pelincir sampai boleh meminimumkan terjadinya kerosakan pada bahagian itu.

  • Clutch
  • Gearbox
  • Piston/block
  • Pump oil
  • Bearing
  • Kuasa enjin atau ketahanan lama

  •  

Apa yang penting ialah mendapatkan lebih kuasa enjin tanpa korbankan ketahanan.

Sekarang ini setiap motor cub baru telah dilengkapi dengan enjin berprestasi tinggi,sudah tentu minyak hitam berprestasi tinggi juga diperlukan seperti minyak synthetic.

Tapi waspada jika design enjin itu masih ketinggalan saya tidak syorkan guna pakai pelincir synthetic sebabnya minyak ini agak tajam dan halus.’makan minyak hitam’ seperti yang dirungut oleh mekanik-mekanik lama.

kesimpulan

Ok rider baru setelah faham fungsi minyak hitam sekarang bolehlah memilih minyak hitam yang mana sebagai pelincir terbaik untuk enjin motor.

Cakap pomen.”,tukar minyak hitam sebulan sekali pasti motor tahan lama”..Leave a Comment