Gambaran Sistem Suzuki Hayabusa S.I.R.S.

Suzuki Hayabusa ialah motosikal berprestasi tinggi yang menawarkan beberapa ciri canggih yang direka untuk meningkatkan pengalaman penunggang. Salah satu ciri ini yang dipasang pada Superbike ini ialah Suzuki Intelligent Ride System (S.I.R.S.), yang merangkumi Suzuki Drive Mode Selector Alpha (SDMS-α) dan beberapa sistem kawalan elektronik lain.

Sistem Suzuki Hayabusa S.I.R.S.

SDMS-α membolehkan penunggang memilih daripada lima tetapan berbeza, setiap satunya mengoptimumkan prestasi Hayabusa untuk permukaan jalan yang berbeza, keadaan tunggangan dan gaya tunggangan. Terdapat tiga pratetap kilang (A, B, C), serta tiga kumpulan tetapan yang ditentukan pengguna (U1, U2, U3) yang boleh disesuaikan oleh penunggang mengikut pilihan mereka.

Perlukan Maklumat Lain? Ini post kami yang top:

Tetapan semasa boleh dipaparkan pada panel LCD TFT yang terletak di tengah kelompok instrumen, dan boleh ditukar menggunakan suis pada bar hendal kiri.

Sebagai tambahan kepada SDMS-α, S.I.R.S. termasuk beberapa ciri lanjutan lain yang meningkatkan prestasi dan pengendalian Hayabusa. Unit Pengukuran Inersia Bosch (IMU) sentiasa memantau gerakan terperinci motosikal, dan menggunakan maklumat ini untuk mengoptimumkan prestasi S.I.R.S.

Pemilih Mod Kuasa membolehkan penunggang memilih antara tiga mod keluaran enjin berbeza yang mengawal penghantaran kuasa agar sepadan dengan keadaan jalan raya dan penunggangan.

Sistem motor Suzuki Hayabusa

Sistem Kawalan Anti-angkat(Anti-lift Control system ) memaksimumkan prestasi pecutan sambil menghalang roda hadapan daripada terangkat dari tanah, dan menawarkan pilihan 10 tetapan mod.

Sistem Anjakan Pantas Dwi-arah(Quick Shift System) membolehkan penunggang beralih ke atas atau ke bawah dengan lebih cepat dan mudah tanpa perlu mengendalikan klac atau pendikit, dan sistem Kawalan Brek Enjin(Engine Brake Control system) membatalkan kesan brek enjin untuk memberikan tingkah laku yang lebih lancar dan terkawal.

Akhir sekali, Sistem Kawalan Traksi Trek Pergerakan(Motion Track Traction Control System) memantau jumlah sudut condong dan secara berkesan mengehadkan gelinciran di selekoh dan di selekoh, memberikan kestabilan dan keyakinan yang lebih besar dalam keadaan tunggangan yang berbeza-beza.

Isyarat berhenti, brek mengejut


Satu lagi yang pertama pada motosikal Suzuki, fungsi ini memancarkan isyarat belok hadapan dan belakang dengan pantas untuk memberi amaran kepada kenderaan yang mengikuti jika anda brek mengejut pada kelajuan 55 km/j atau lebih tinggi.

Nota: Isyarat Berhenti Kecemasan tidak tersedia pada unit spesifikasi Amerika Utara, India atau Kanada. Sumber Suzuki

Video Sistem S.I.R.S. Suzuki Hayabusa terbaru