Nissan Skyline R32 GTR paling hebat

Pada permulaan Skyline R32(1989) Enjinnya ialah unit enam sebaris dengan sesaran 2.6 liter dan turbo berkembar. Sistem pacuan semua roda adalah baharu dan ia dibangunkan khas untuk perlumbaan. Enjin ini dibangunkan dengan elemen seperti suntikan bahan api, mencecah sehingga 230 hp dan 8400 rpm.

Nissan Skyline R32 GTR paling hebat

Salah satu inovasi R32 yang paling ketara ialah sistem ATTESA E-TS. Sistem ini mampu memberikan tork kepada keempat-empat roda melalui sistem elektronik yang mengukur kelajuan roda dan pecutan kereta 10 kali setiap saat

Perlukan Maklumat Lain? Ini post kami yang top:

Enjin Nissan Skyline R32 GTR

Bila difikirkan ia adalah lucu juga, kerana ada monster tersembunyi di dalam kereta penumpang yang kelihatan biasa saja, malah empat tempat duduk di dalam kereta itu hanya untuk tujuan insurans. Ini adalah model yang, Luis Perez Sala, akan menakluki Kejohanan Kereta Jelajah Sepanyol pada tahun 1993.

Enjin Nissan Skyline R32 GTR
1200hp enjin upgrade

Nissan mencipta enjin khas untuk kereta ini. RB26DETT, enjin sebaris DOHC 2.6 liter dengan turbo berkembar yang menghasilkan 280 hp dan tork 350 nm. Kapasiti enjin ini kerap melebihi kuasa maksimum yang dikaitkan dengannya, tanpa mengambil kira penambahbaikan yang boleh dilakukan untuk meningkatkan prestasinya.

Hasilnya ialah sebuah kereta yang mengambil selekoh hebat dan memecut dari 0 hingga 100 dalam masa lima setengah saat yang mengejutkan. Dengan keupayaan sedemikian, tidak menghairankan bahawa GT-R baharu menjadi “raja trek” dan jalan raya.

Skyline R32 GT-R memenangi empat Kejohanan Kereta Jelajah Jepun berturut-turut dari 1990 hingga 1993, mendominasi 29 perlumbaan yang diadakan di sana dan banyak acara antarabangsa yang lain, sambil turut mencatat rekod masa pada berbilang trek, seperti Nürburgring Nordschleife. Rekod luar biasa ini menjadikannya nama samaran “Godzilla”, sebuah kuasa besar yang menguasai sebarang cabaran dalam laluannya. Lagi berkenaan Skyline GTR