Membaca Warna Palam Pencucuh dalam Enjin 2 Lejang

Salam, rakan-rakan peminat permotoran! Hari ini, kita akan menyelam lebih dalam kedunia setting motosikal 2 lejang, memfokuskan khusus pada selok-belok membaca palam pencucuh dalam enjin dua lejang. Walaupun tumpuan diberikan pada dua lejang, prinsip yang akan kita bincangkan juga terpakai kepada rakan empat lejang kita. Seni mentafsir mesej palam pencucuh anda boleh mendedahkan banyak maklumat tentang prestasi enjin anda, dan kita di sini untuk membantu anda membongkar misteri.


Sebenarnya ini adalah teknik membaca spark plug melalui warna yang dikongsikan oleh seorang yang amat arif dalam dunia dirt bike di channel youtube beliau. Saya sendiri tidak pergi sejauh ini dalam hal membaca warna spark plug, namun keterangan beliau cukup menarik dan membuatkan saya terpanggil untuk berkongsi kepada anda. Baik dimana bermula? :

Di mana untuk mencari dan apa yang perlu dicari

Mula-mula, mari kita atasi dilema yang sering melanda penunggang: di manakah anda harus membaca palam pencucuh, dan apakah petunjuk yang tersembunyi di dalamnya? Palam pencucuh berfungsi sebagai tingkap ke dalam kerja dalaman enjin anda, memberikan pandangan tentang nisbah bahan api udara, pemasaan pencucuhan, julat haba dan juga kehadiran letupan. Apabila memulakan perjalanan diagnostik ini, pastikan anda mempunyai set palam pencucuh yang baru sedia, kerana palam pencucuh yang lama tidak akan menghasilkan hasil yang tepat.

Ujian Awal- Jetting Keseluruhan

Untuk mendapatkan pemahaman umum tentang prestasi keseluruhan motorsikal anda, lakukan lah ujian awal untuk menganalisis jetting keselurahan motor anda. Walaubagaimanapun ia tidak akan memberitahu sama ada main jet atau pilot anda besar atau kecil, hanya secara keseluruhan jetting. Ini bermakna untuk ketahui samada jetting keseluruhan anda kering atau basah untuk trek itu sahaja.

Pasang palam pencucuh baharu, hidupkan enjin selama kira-kira 30 minit, dan kemudian keluarkan palam untuk pemeriksaan. Ujian ini akan membantu mendedahkan campuran udara dan bahan api, nisbah minyak dan bahan api, dan juga pemasaan pencucuhan pada tahap tertentu.

Mentafsir Warna Spark Plug

Jetting keseluruhan tengok plug disini
Jetting keseluruhan disini

Semasa ujian di atas salah satu aspek yang paling kritikal untuk dianalisis ialah warna atas bulatan penebat spark plug. Warna disini boleh mendedahkan nisbah udara-bahan api yang digunakan oleh enjin anda. Warna sawo matang biasanya sesuai, menunjukkan campuran yang seimbang. Penampilan hitam membayangkan campuran yang “rich”, manakala kekurangan warna menunjukkan keadaan setting yang  “lean”. Perlu diingat bahawa ujian ini menawarkan pandangan holistik dan mungkin tidak menentukan isu litar tertentu.

Periksa Nisbah Pracampuran Minyak 2t

cara lihat bancuhan minyak 2t pada plug
Tanda bancuhan 2t pada benang

Untuk dua lejang, campuran minyak dan bahan api adalah penting, dan kehadirannya pada palam pencucuh boleh menyampaikan maklumat yang berharga. Jika benang dan hujungnya dihiasi dengan jumlah minyak(2t) yang betul, campuran 2t anda mungkin tepat. Jika terdapat minyak berlebihan, pertimbangkan untuk melaraskan nisbah pracampuran minyak 2t anda. Sebagai contoh, penggunaan trek mungkin memerlukan nisbah yang berbeza berbanding dengan tunggangan di luar trek seperti tunggangan pergi kerja atau jalan jarak jauh di highway.

Tanda-tanda Letupan (Pre-Ignition)

tanda knocking pada plug
Tanda Pre-Ignition disini

Letupan pramatang atau pre-ignition yang berlebihan boleh memudaratkan kesihatan enjin motor anda.

lihat warna palam pencucuh
Lagi isyarat letupan dibaca disebelah dalam

Memeriksa palam pencucuh boleh mendedahkan tanda-tanda seperti lebur atau menghakis antara elektrod dan insulator, atau bintik hitam dan perak di dasar penebat. Isyarat ini menunjukkan letupan pramatang. Melihat isyarat kedua itu anda perlu memotong plug.Masa Pencucuhan(Ignition Timing) & Julat Haba

Elektrod palam pencucuh boleh memberikan gambaran tentang masa pencucuhan. Jarak antara hujung berwarna cerah melebihi 1/2 mm dari tip elektrod boleh menunjukkan sama ada pemasaan memerlukan pelarasan, pengunduran timing igniton di anjurkan.

plug sejuk
hujung terbakar menunjukkan plug sejuk

Tambahan pula, hujung palam pencucuh itu sendiri boleh mendedahkan julat haba. Penyaduran terbakar di hujung menunjukkan palam pencucuh yang terlalu sejuk, manakala isu yang sama di pangkalan(terbakar) menunjukkan palam pencucuh yang terlalu panas.

spark plug panas
Plug panas

Palam pencucuh yang ideal biasanya terbakar di antaranya, di bengkokkan:

warna setting yang betul pada plug

Apa pun anda perlu cukup perjalanan untuk petunjuk kelihatan lebih jelas. Kepanasan plug ditentukan oleh kod pada badan plug.

Ujian Chop: Menentukan Saiz Main Jet

Ujian potong spark plug adalah alat diagnostik muktamad untuk menilai saiz jet utama(main jet). Di sini, anda menggantikan  palam pencucuh sedia ada dengan yang baharu, jalankan motosikal dengan beberapa gear dalam full throttle, matikannya, dan buka palam pencucuh dengan berhati-hati untuk memeriksa penebat.

potong plug setting main jet

Cincin coklat tebal dua milimeter atau sawo matang menunjukkan saiz jet utama yang seimbang. Cincin yang lebih tebal atau hitam mungkin menunjukkan kekayaan, manakala cincin yang lebih nipis atau keputihan boleh menandakan setting kering.

YouTube video

Kesimpulan

Membaca palam pencucuh adalah lebih daripada sekadar ritual mekanikal; ia adalah bentuk seni yang boleh mendedahkan rahsia terdalam motor anda. Memahami warna, deposit dan corak pada palam pencucuh anda boleh melengkapkan anda dengan pengetahuan untuk memperhalusi prestasi enjin anda. Akhir kata, menerima dan menyelidiki padangan orang lain membuatkan anda lebih hebat dalam bidang mekanik.