Tips periksa Handle motor bergegar bila jalan lurus

Apabila Anda merasakan getaran pada handle motor ketika sedang melaju, jangan anggap remeh hal ini karena dapat mengundang kecelakaan di jalan raya. Terutama jika Anda sedang menunggang dengan kecepatan tinggi, masalah ini sangat berbahaya. Biasanya, mekanik akan melakukan uji kestabilan dengan melepaskan tangan mereka dari handle motor (perlu diingat, ini adalah aksi berbahaya).

tayar bengkak

Namun dibawah adalah cara selamat untuk memeriksa kestabilan handle motorsikal.

Perlukan Maklumat Lain? Ini post kami yang top:

Urutan langkah pemeriksaan masalah getaran Handle:

  1. check tayar: Yang pertama check angin tayar, pastikan ia cukup. kemudian periksa kerosakan pada tayar(baca) seperti ada gelembung/bengkak. anda boleh lihat bila putarkan tayar
  2. Check rim: check jika ada bengkokkan pada rim, cara nya putar rim anda dan lihat putaran garis rim
  3. check bearing tayar: caranya: tongkat 2, goyang-goyangkan tayar, jika terasa gap maknanya bearing perlu ditukar
  4. Check fork depan: jika motor ada jatuh atau eksiden, check sama ada fork telah bengkok dan periksa juga ia bermain(menyerap hentak) dengan elok
  5. Check Stearing Hendle: Check gerakan handle kiri ke kanan adakah ia terlalu ringan. boleh diketatkan. Tongkat 2 motor anda pegang kedua-dua fork dan tolak tarik untuk periksa bola steering, jika terasa gap boleh ketatkan handle atau tukar set bearing handle.

Jika anda merasa agak rumit untuk mencari punca handle bergegar secara bersendirian silalah berjumpa mekanik berpengalaman dibengkel. Anda akan lebih menjimatkan wang dan masa dari mencuba tukar satu persatu komponen depan motorsikal itu.

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Scroll to Top