Cerita clutch plate terbaik untuk motosikal

Clutch plate motorsikal harus diganti bila mana motor hilang prestasi/tidak bertenaga seperti keadaan asal lagi, naik bukit pun tak larat, jalan meleret. Itu adalah tanda clutch plate dah haus/habis perlu dibuka clutch dan digantikan dengan yang baru. Dan bila nak tukar clutch/klac pastinya mahu pasang clutch plate terbaik sekali yang ada dipasaran. Yang dikatakan terbaik …

Read more

Keperluan asas buka bengkel motor simple

Keperluan asas bukak bengkel motor simple Alahamdulillah jika ada niat nak buka bengkel motor saya ucapkan tahniah kepada anda,mari kita sama-sama berjuang dalam bidang menyeronokan ini..amin.. Keperluan asas bukak bengkel motor simple Bagi aku keperluan asas bukak bengkel motor simple saja,apa yang mustahak bekalan dalam diri seperti ilmu kemahiran,sedikit pengalaman kerja,niat dan azam yang betul. …

Read more

Cara servis air filter motosikal kotor

Cara servis air filter motosikal kotor tanpa keluar belanja Contoh;Air filter Yamaha ego s Air filter atau air cleaner ialah sistem penapis udara berfungsi untuk menapis aliran udara menjadi bersih dari benda kotor seperti habuk-habuk kecil ketika motor bergerak’ Aliran udara yang bersih disedut melalui kaburator atau enjeksi terus kebuk pembakaran untuk menghasilkan pembakaran sempurna …

Read more

Tips servis karburator motor kapcai

Tips servis karburator motor sendiri dirumah Kalau nak servis karburator motor kapcai –  motosikal yang berkapasiti 150cc kebawah seperti Honda c70,ex5,Yamaha 80,88,lagenda,lc135,Suzuki fr80,jet,smash. Hari ini saya kongsikan sedikit tipsnya untuk anda. Tujuan servis atau cuci karburator motor ialah untuk membuang kotoran atau plak dalam Takungan karburator dan liang-liang udaranya Membersihkan karburator adalah penting untuk mengekalkan prestasi …

Read more

Air masuk kedalam karburator

motor tenggelam banjir

Banjir Cara atasi masalah karburator masuk air ketika banjir Pada petang ini saat takde motosikal nak repair mari kupas cara atasi masalah karburator motor kerana  dimasuki air ketika musim banjir pada motosikal cub khasnya_masalah yang sering dihadapi pada motosikal ketika musim banjir,hujan lebat ialah motosikal sempot atau mati Punca motor mati ketika banjir ada 2 …

Read more