Motosikal Skuter bunyi bising tak larat jalan

servis belt motosikal skuter

Membaiki motosikal Skuter bunyi bising dan tak larat nak jalan Salam, kongsi kerja bengkel hari ini – Sebuah motosikal Skuter bunyi bising seperti mesin simen dan menghadapi masalah hilang kuasa, jalan tak larat. Bunyi dikesan datang dari arah belting yang begitu kasar didengar. Agakkan mungkin scooter ini mengalami kerosakkan pada bola pulley, belting atau pulley …

Read more

Minyak hitam motor kering

minyak hitam kering

Masalah minyak hitam kering antara masalah kerosakan motor paling banyak mendatangi pomen di bengkel motor. Selalunya masalah ini kita dapat kesan pada masa tukar minyak hitam akan nampak buangan minyak itu banyak berkurangan dari isipadu asal atau langsung kering. Punca minyak hitam kering disebabkan beberapa perkara berkaitan antaranya ialah -kebocoran oil seal -kebocoran gasket -kebocoran …

Read more

Bila timing chain motor putus

Kesan kerosakan pada enjin  apabila timing chain motor putus Salam–apa akan jadi pada enjin motor tu bila timing chain putus seperti satu kes yang saya dapat dibengkel hari ini. Lihat gambar atas tu.. Teruk kann! Lihat head motor Yamaha lc135 yang sudah macam kawah gunung berapi dah bila tengok.Satu biji valve putus(lain bengkok) dan cylinder …

Read more

Video: Cara test minyak enjin jalan ke tak

Salam, Apa kabar pomen? Hari ini mari menambahkan lagi ilmu pembelajaran anda tentang mekanik motor dengan satu hal lazim wajib diketahui bila membabitkan bab enjin iaitu cara memastikan minyak 4t/minyak hitam jalan mengalir menyeluruh didalam enjin apabila enjin mula dihidupkan.Kesannya bila ‘minyak hitam tak jalan‘ kita sebut,ia akan mengakibatkan kerosakan serius pada enjin terutama kepada …

Read more

Motor bunyi Connecting Rod longgar

Connecting Rod Salam Ramadan, Lagi bab enjin motor berbunyi dan kali ini cuba dengar pula bunyi yang keluar pada enjin motor Yamaha lc135 pada Video khas baikimotor.com dibawah. Video Durasi 0:20 Ok,bagaimana? Mungkin ada tidak punyai data internet hari ini jadi saya terangkan sikit apa yang berlaku dalam video di atas. Kedengaran ada gabungan bunyi …

Read more