Belajar mekanik motor-plug tak ada api

Cari punca spark plug tak ada api Setelah sedikit sebanyak mengetahui asas kerja elektrik enjin motor,sekarang kita akan  menajamkan lagi pemahaman kita dengan menyelesai satu masalah iaitu spark plug tak ada api.Sampai disini saya rasa anda sudah mengerti bahwa enjin motor perlukan petrol dan nyalaan api plug untuk dihidupkan.Ada minyak tak ada api..enjin tak boleh …

Read more

Motor tak mahu hidup pertama kali

Masalah motor tak mahu hidup kali pertama Rileks dulu,memang penat kalau motor tak mahu hidup ni..selepas baca nanti boleh cuba lagi ‘start’ motor tu tengok boleh hidup ke tak. Ini adalah berkenaan masalah motor tiba-tiba tak hidup buat pertama kali ya,maksudnya semalam motor ok saja,senang saja hidup dan tiba-tiba saja dia meragam hari ini. Hal …

Read more

Punca motor susah hidup waktu pagi

motor susah hidup waktu pagi

 motor susah hidup waktu pagi sila guna choke Motor susah hidup pada waktu pagi atau lebih tepat di waktu dingin sejuk adalah satu masalah cukup biasa terjadi dan akan menyusahkan pemilik jika tahu cara menyelesaikannya tambahan jika berlaku pada motor baru dibeli lagi membingungkan pemilik..tak mungkin motor baru dah rosak.. Jadi jangan fikir bukan-bukan motor …

Read more

Motor traffic light mati

motor mati trafik light

Masalah motor perlahan mati dekat traffic light Salam pembaca, Cakap pomen hari ini ialah mengenai masalah motor perlahan mati atau tak ada timing,selalu mati dekat traffic light.Mana-mana saja lah asalkan faham sudah..Ok ,jadi apa masalah yang dihadapi pada motor kita sebenarnya dan macamana cara atasinya. Tentunya ada beberapa masalah yang telah berlaku,mungkin juga kerosakan.Biasanya pada motosikal standard …

Read more

Masalah motor susah start jalan pula meleret

Apa masalahnya bila anda membawa motor ,dipulas minyak motor terasa meleret,tarikan berat.Pada waktu sejuk ,sebaik saja pertama Kali anda cuba untuk hidupkan enjin anda akan gagal kerana penyetat kaki meleret kebawah.Ia terasa seperti penyetat kaki tidak tersangkut atau mungkin juga anda merasakan penyetat itu kosong tidak berfungsi. Dicuba beberapa kali tendang penyetat itu,mungkin 5 atau …

Read more