minyak petrol

Penggunaan jenis minyak petrol yang sesuai untuk motor

    Kesilapan memilih minyak petrol yang tidak sesuai pada enjin akan menyebabkan kerosak pada cat, getah saluran, dan karat dalam tangki Salam. Ini adalah asas penggunaan minyak petrol pada motor yang sebahagian kita sudah faham dari maklumat yang telah diberikan dalam “owner manual”. Sebagai ulang ingat untuk anda atau jika belum tahu saya kongsikan …

Penggunaan jenis minyak petrol yang sesuai untuk motor Read More »

Carburetor Motor keluar minyak petrol semasa parking

Punca karburator carburetor Motor keluar minyak petrol Salam, Ok bos kongsi info pengguna motorsikal lagi,apa punca karburator keluar minyak petrol.Biasa kita sedari hanya semasa parking motor kerana kesan tompokan petrol di bawah motorsikal itu.Punca perkara ini berlaku ialah kerana sedikit gangguan pada karburator itu dan ia memang selalu terjadi dan itulah diantara masalah karburator motor …

Carburetor Motor keluar minyak petrol semasa parking Read More »

Minyak petrol motor bocor boleh naik ke tak

Soal jawab tentang masalah minyak petrol motor bocor Assalamualaikum.. Saya ada masalah nak tanya sikit tentang motor saya.cerita dia macam ni,semalam sedang saya rehat-rehat tengok TV tiba-tiba saya terbau minyak petrol yang kuat sampai perit hidung saya dibuatnya.untuk memastikan apa yang berlaku lalu saya pergi periksa dekat motor saya,rupanya minyak petrol motor saya bocor dah …

Minyak petrol motor bocor boleh naik ke tak Read More »

Overflow atau karburator motor banjir

Ok malas nak baca,tonton video ini Karburator motor banjir|punca,kesan dan cara atasinya Belajar baiki motor-  karburator motor banjir atau karburator overflow ialah satu situasi dimana berlakunya lebihan minyak petrol di dalam takung karburator ( bahagian bawah karb) dan petrol itu akan melimpah keluar kerana ia tidak dapat ditampung lagi. Apabila sesebuah motorsikal menghadapi karburator banjir …

Overflow atau karburator motor banjir Read More »

Motor kuat makan minyak petrol

motor makan minyak Masalah motor kuat makan minyak petrol adakah cara untuk atasinya.Memang motor makan minyak itulah halnya guna motor atau kenderaan apapun tapi bila berlebihan guna minyak mesti ada perkara tak kene pada motor tu.Nak tau juga masa bila motor tu mula kuat makan minyak,selepas buka enjin atau dah memang dari asal dah guna banyak …

Motor kuat makan minyak petrol Read More »