motor tak mahu hidup

Masalah motor susah hidup waktu pagi

Kenapa motor saya susah hidup pada waktu pagi,apa masalahnya? Punca masalah motor susah hidup pada waktu pagi biasanya berkaitan dengan bahan bakar.minyak petrol lambat atau belum sampai kedalam enjin.Walaupun kita sudah tendang hidupkan enjin selagi minyak tak dibakar enjin tidak akan dapat dihidupkan. Kerana sedar tentang masalah ini pihak pengeluar telah sediakan alat yang dinamakan …

Masalah motor susah hidup waktu pagi Read More »

motor tak boleh start

Motor tak boleh start ke tidak mahu nak hidup?

Salam.Saya nak bantu anda dalam masalah ini tapi saya nak betul faham dulu masalah motor anda hadapi sekarang ini. Motor tak boleh start ke tak boleh hidup, persoalan membawa 2 makna berbeza disini bagi mekanik. Saya bagi beberapa contoh di bawah Tak boleh start sebab penyetat tak berfungsi Penyetat kaki keras Penyetat kaki lus Penyetat …

Motor tak boleh start ke tidak mahu nak hidup? Read More »

Punca motor tak mahu hidup pada pelbagai situasi

Masalah motor tak mahu hidup disebabkan oleh 3 perkara seperti habis minyak, tak ada api atau kerosakan pada sistem dalam enjin itu Bila motor tak mahu hidup antara perkara dibawah ini mungkin telah menimpa anda. Secara teorinya untuk menghidupkan enjin ialah anda perlukan pastikan ada minyak petrol dan ada api(ignition) Jika kedua-kedua anda pasti benar …

Punca motor tak mahu hidup pada pelbagai situasi Read More »

Motor tak mau hidup sebab lama simpan

Punca motor tak mahu hidup dan cara mengatasinya Salam,sungguh memenatkan engkol start berkali-kali tapi tetap motor tak mau hidup.Kalau motor matic (automatic) sampai habis battery lah jawabnya tetap tak mahu hidup jugak.Jadi bagaimana cara untuk menghidupkan motor khasnya motor yang sudah lama tersimpan dihadapan rumah tu. Baik,saya cuba terangkan satu persatu caranya baik motor gear …

Motor tak mau hidup sebab lama simpan Read More »

Blok longgar motor tak mahu hidup

Ok hari ini ceritanya saya baiki sebiji motor skuter V100 yang sudah agak lama bertapa depan rumah tuannya.Mungkin timbul rasa mahu pakai balik motor tu jadi tuan empunya menolak motor beliau ke bengkel saya untuk diperbaharui.Jadi seperti biasa langkah untuk menghidupkan motor yang sudah lama tersadai,lalu saya pun periksa lah bahagian enjinnya satu persatu.. Mula-mula …

Blok longgar motor tak mahu hidup Read More »